Megérkeztem Groningenbe!

"Az Úrnak minden útja kegyelem és hűség." (Zsoltárok 25,10)

Ebben a tanévben egy újabb ösztöndíj lehetőséget kaptam, ezúttal Hollandiába, Groningen városába. 

A „Protestantse Theologische Universiteit” (PThU) nemzetközi mesterszakára jelentkeztem, ahol a fő hangsúly az interkulturális teológián van. A tanítás a jövő héten kezdődik (09.12.), így arról majd később számolok be.

Már a csoport összetétele is nagyon színes: három koreai diák van, egy indiai lány és 5-en Afrika különböző országaiból: Ghána, Kenya, Zambia és Zimbabwe.

Ha jól értesültem, akkor holnap még érkezik két magyar lány Pestről, így összesen 12-en leszünk a csoportban. 

A hollandok barátságos emberek, nyitottak a külföldiek felé, és lehet velük értekezni elég sok nyelven. Ha pedig csak hollandul beszélnek, akkor marad a kézzel-lábbal kommunikáció. :-)

A szállásunk egy közös diák-otthon. Valójában egy baptista gyülekezet épülete lett átalakítva, ez a „Casa Mundo”.

Összesen 15-en lakunk itt, hét holland és nyolc nemzetközi diák, mindannyian keresztény fiatalok.

Szerda esténként közösen vacsorázunk, ez a ház estéje. Ilyenkor mindig más valaki főz, valami tipikusat a saját országából. Ez egyben közösségépítő is, és kultúra-ismertető is. Kíváncsi vagyok, hogy mi mindent fogunk enni! 

A hollandok viszont ebédre nem főtt ételt esznek, hanem csak kenyeret. De tényleg nem hiába olyan híres a holland sajt, valahogy sokkal finomabb. Az én új kedvencem: vajas kenyér csokireszelékkel. Próbáljátok ki, szerintem finom!

A hét teológiai kérdése számomra az volt, hogy mit tesz hozzá a mi országunk a globális világ kereszténységéhez?

Azt hiszem, még sok új érdekes dolgot fogok itt tanulni, nemcsak egy másik ország szemléletében, hanem sok kultúra keveredésében, de ugyanabban a Lélekben. 

Köszönöm, hogy imádkoztok értem! :-)

Szeretettel: Gyöngyi

Groningen, 2016. szept.10.